Участниците в лидерската среща в Берлин за Либия не успяха

...
 Участниците в лидерската среща в Берлин за Либия не успяха
Коментари Харесай

В Берлин: Стъпка към примирие в Либия

 

Участниците в лидерската среща в Берлин за Либия не съумяха да договорят помирение, само че взеха решение да съблюдават оръжейното ембарго и да спрат да поддържат враждуващите либийски страни, до момента в който продължава режимът на прекъсване на огъня.

Решенията от срещата заяви на конференция немският канцлер Ангела Меркел.

Договорихме изчерпателен проект, който ще разреши да се реализира прогрес. " Мога да кажа, че всички участници работиха доста градивно ", сподели Меркел, представена от Асошиейтед прес.

Участниците в днешния конгрес ще продължат да се срещат постоянно, с цел да подсигуряват продължение на мирния развой, тъй че народът на Либия да получи правото да живее в мир, уточни канцлерът.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш благодари на Меркел за нейните " безусловно забележителни старания " и акцентира, че главният извод от срещата през днешния ден е, че няма военно решение на спора в Либия.

Меркел и немският външен министър Хайко Маас се срещнаха през днешния ден в Берлин и с двамата противници в спора - ръководителя на интернационално приетото държавно управление Файез Сарадж и командващия Либийската национална войска Халифа Хафтар. Канцлерът сподели, че и двамата са се съгласили да посочат свои представители във военна комисия, която ще следи спазването на примирието.

Сарадж и Хафтар не са взели участие в главните полемики на срещата. Разногласията сред тях към момента са огромни, сподели Меркел. Делегацията на интернационално приетото либийско Правителство на националното единодушие е отказала да седне на една маса или да се срещне в Берлин с командващия източните сили Халифа Хафтар, съобщи ДПА.

Според представени от ТАСС дипломатически източници към този момент е съгласуна текстът на документа. В него се предлага мирният развой да стартира със прекъсване на огъня.

Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са напуснали мирната конференция за Либия в Берлин, заяви ДПА. Агенцията се базира на източници, участващи в диалозите.

Ердоган с част от делегацията си е напуснал постройката на канцлерството, където е проведена конференцията. Не се чака той да се върне. Турската страна обаче е изиграла градивна роля в днешните диалози, споделиха източниците на ДПА.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР